Vardagslyx, bjudmat, buffé eller vegansk?
Den här rätten går att variera i det oändliga så att den passar alla smaker och tillfällen. Den har räddat mig många gånger när jag vill ha något lyxigt till vardags eller när jag får gäster som har olika matpreferenser.
Serverad i en skål blir det en smarrig pokébowl. Den är väldigt trevlig även som en sharing rätt, där alla kan plocka ihop sin egen favoritkomposition. Funkar såklart att lägga upp på tallrik med det svarta riset i mitten.
Jag har oftast svart ris, avokado, gurka, picklad rödlök och edamameböner som bas. Men sen varierar jag med olika rom, lax, skaldjur och toppingar.
Jag serverar med majonäsbaserad sås, och kommer ge receptet på tre löjligt enkla men supergoda såser. När jag vill att det ska gå fort använder jag mig av Hellmans majonäs på burk, finns även vegansk om man föredrar det. Annars är det ju lätt att slå en egen majjo.
Tre busenkla såser
Soyamajonäs; blanda 2 dl majonäs, 2-3 msk soya, några droppar limesaft och riv ned en liten vitlöksklyfta och rör om.
Srirachamajonäs; blanda 2 dl majonäs, 2 msk srirachasås för en svag variant öka med ytterligare 1-2 msk för en hetare variant. Riv i 1 klyfta vitlök och rör om.
Wasabimajonäs; blanda 2 dl majonäs, en rejäl klick wasabi på tub (ca 2-3 msk), 1 tsk limesaft och lite riven ingefära.
Väljer du Srirachsåsen och furikake så blir din middag het, men om du tar soyamajonäs och rostade sesamfrön som topping så blir den mild och len. Medan Wasabimajjon ger sting till rätten.
Förslag på toppings och ingredienser förutom svart ris:
Salma- eller fröyalax, rom av något slag (jag föredrar laxforellrom), räkor, färsk tonfisk, avokado, gurka, picklade rödlök, edamamebönor, wakame sallad (algsallad som brukar gå att köpa färdig).
Pricken över i
Avsluta med färsk koriander, limeklyftor, ev smulad nori (sjögräs), rostade sesamfrön eller furikake (en lite het kryddblandning med sesamfrön mm).
Variera i det oändliga, det kommer bli succé
Den här rätten gör man lätt vegansk om man väljer tångkaviar och vegansk majonäs. Med salma- eller fröyalax och forellrom blir rätten lyxig att bjuda på till vilken helgmiddag som helst.
Hur du en väljer så kommer det här bli en succé som är nyttig, god och vacker.