hHar ni testat havreris? Fast egentligen är det inte ett ris utan helt enkelt havrekärnor som ångbehandlats och polerats. Havreris går att använda istället för vanligt ris men innehåller betydligt bättre näringsvärden än vitt ris, som dessutom är importerat. Havreriset är ett svenskt och klimatsmart alternativ som lanserades som en världsnyhet för snart ett år sedan. Koktiden är bara 13 minuter vilket är betydligt kortare än de flesta andra rissorter. Jag har blivit bjuden på både sushi, risotto och kåldolmar tillagade med haveris. Här kommer en pokébowl med smaksatt havreris.
Gör så här, för 2 personer:
Blanda 1 burk tonfisk (200 g) i vatten (avrunnen), med 1 dl majonäs, 0,5 tsk sesamolja, 1 tsk japansk soya och 1 tsk sriachasås. Smaka av med salt och peppar, tillsätt mer sriacha om du vill ha din röra extra het.
Gör en soyavinägrett på 1 tsk sesamolja, 3 msk japansk soya, 1 msk risvinäger, 1 tsk fisksås, 1 knapp tsk rörsocker (går även bra med strösocker). Salt och peppar.
Koka riset enligt förpackningen, låt svalna något och blanda med det mesta av vinägretten, men spar en liten skvätt. Lägg riset i botten på varsin portionsskål, toppa med en redig klick tonfiskröra och de grönsaker du önskar. Jag tycker att den milda avokadon och den svala gurkan balanserar hettan i röran, tunt hyvlad rädisa ger krispighet. ringla över de sista av vinägretten. Toppa med färsk koriander, finskuren salladslök och rostade sesamfrön eller Furikake (japansk krydda som innehåller bla sesamfrön.
Går att förbereda
Den här rätten är godast ljummen eller rumstemperatur, men i somras åt jag den kall på picknick, smakade utmärkt.
Jag använder ofta havreris, så gott och dessutom klimatsmart, nyttigt och med så många olika användningsområden. Ett tips är att rosta haveris och strö över en sallad.