Jag vill bjuda på mitt kanske allra godaste pastarecept i mitt premiärinlägg här på Vinsider. Jag gillar enkel mat men som är vansinnigt god. Mina recept får gärna ha få ingredienser, innehålla något lyxig, eller kanske någon råvara som måste köpas i specialaffär. Jag är inte vegetarian men det blir väldigt ofta vegetariskt. Att minska matsvinnet är viktigt för mig så jag ska försöka dela med mig av små tips då och då.
Använd hela broccolin
När jag lagade den här rätten för 15 år sedan så använde jag mig endast av buketterna på broccolin. Numera använder jag hela broccolin, vilket är bättre för miljön men framförallt så blir det ännu godare. Det sitter mycket smak i stjälken och den tillför trevligt tuggmotstånd i rätten.
Den här pastarätten räcker till två hungriga eller till fyra om man väljer att äta den som i Italien, en mellanrätt mellan antipasto och varmrätten. Första gången jag lagade den här rätten åt jag upp nästan hela själv.
Gör så här:
Blötlägg 2 msk sultanrussin i vatten (så blir det inte så söta) ställ åt sidan så länge. Fräs 3 finhackade vitlöksklyftor, 6 grovhackade sardeller och en hackad röd chili i några matskedar olivolja av god kvalité. Häll över 1,5 dl vitt vin som får ånga bort till hälften.
Koka under tiden pasta, någon minut kortare än vad som står på förpackningen. Vanligtvis använder jag spagetti, men nu blev det Zetas Fiori, som jag tycker ger en lite mer mättande känsla. Spar en dl av pastavattnet, innan du häller av vattnet.
Lägg i 2 små broccolihuvuden skurna i små bitar och de blötlagda russinen. Tillsätt ev mer olivolja. Blanda ned den avrunna pastan i pannan med broccoli, tillsätt pastavattnet, lite i taget till önskad konsistens. Toppa med 50 g rostade pinjenötter.
Jättegod bas
Hoppas ni kommer gilla den här rätten lika mycket som jag. Basen med vitlök, sardeller, chili och vitt vin är så himla god, den kan användas som grund för många andra pastarätter.
Det vore kul om ni ville laga den här pastan och säga vad ni tycker och vad ni dricker till.
Mums vad gott!
Tack fina du
Ser fantastiskt gott ut, måste testas.
😋😃
Tack snälla du