Restaurangguide för hundar

Jag gillar att gå på restaurang och som nybliven hundägare så vill jag förstås ta med mig min nya bästis. Det är långt ifrån självklart att hundar är välkomna överallt. Därför har jag gjort en guide till hundvänliga restauranger bland mina favorithak i Stockholms innerstad. Generellt kan man säga att Östermalm är den stadsdel som har flest restauranger som tar emot hundar och dess ägare, därefter kommer Södermalm. Det är heller inte så förvånande att det är vanligare på kvarterskrogar än på fine dining. Jag har valt att inte ta med alla uteserveringar där hundar oftast är tillåtna.

Bra att tänka på inför restaurangbesök med hund: 

♥ Ring eller mejla restaurangen i förväg för att vara säker på att vovven får följa med, passa på att be om att få en lugn plats.

♥ Välj rätt tid, vissa restauranger blir rätt stökiga med hög musik på kvällen.

♥ Många restauranger erbjuder vattenskålar, men jag brukar ta med en hopfällbar i silikon, då kan man fixa vatten själv om serveringspersonalen har mycket att göra.

♥ Ta med hundfilt, det gör hunden trygg att få ligga på sin egen filt.

♥ Det kan vara en bra idé att ta med ett tuggben och någon favoritleksak.

♥ Lite mutgodis eller hundmat kan vara bra att ha till hands. Jag brukar ha med mig en påse med små gurk- och morotsbitar.

♥ Om hunden känns orolig gör besöket kort och testa på nytt en annan gång.

♥ Tänk på att inte störa andra gäster, alla kanske inte är lika hundtokiga som du.

Östermalm

Översta raden: Piazzan på Villa Dagmar och utsökt hummer i matsalen, hundmenyn på Artelleriet. Undre raden: “Hemma” på Kommendören, Italienska favoriter hos Ricordi, Restaurang Ted.

Här trivs både tvåbenta och fyrbenta stammisar

Kommendören, Kommendörsgatan 7

Kommendören är en kvarterskrog som var tidig med att välkomna hundar med trevligt bemötande och vattenskål. Sen har många Östermalmskrogar hakat på. Hit kommer man tillbaka både för maten och stämningen, det vittnar alla trogna stammisar om. Här åt jag mina första hummertacos, som fortfarande finns kvar på menyn. Man har plockat det bästa från olika kök som det amerikanska och det asiatiska. Hundar är varmt välkomna i den stora bardelen, där menyn är densamma som i matsalen. Brunchen är dessutom riktigt, riktigt bra. https://www.kommendoren.se/

Hundmeny och unik miljö

Artelleriet, Artillerigatan 13

Gå över den pampiga Artellerigården till Armémuseet så hittar du restaurangen med det passande namnet Artelleriet. Det går även att göra entré till den anrika byggnaden via Riddargatan. Med en speciell hundmeny och vattenskål känns det förstås riktigt välkomnande för oss hundägare. Min vovve var lyrisk över sin leverglass! Hussar och mattar kan här äta en god klassisk middag med fransk touch. Det är inte så vanligt att få ha med sig hund på ställen där man kan äta en lite ”finare” middag. Så hit kan man med fördel gå om man har något att fira och inte vill lämna pälsklingen hemma. https://restaurangartilleriet.se/

Paradis för alla som älskar italienskt

Ricordi, Kungsträdgårdsgatan 18

Italienska Ricordi ligger på Kungsträdgårdsgatan, granne med Kungsan. Menyn är riktigt ambitiöst och fokus ligger på modern italiensk gastronomi och på hantverket. Här finns antipasto och smårätter, men även många fräscha fisk-och kötträtter. Såklart finns även pasta och pizza på menyn. Jag blir helt lyrisk av att det finns en hel avdelning på menyn bara med olika rätter som alla innehåller mozzarella eller burrata! Testade en enkel rätt med mozzarella, ugnsbakade tomater och mandlar, som var ljuvlig. Kan även rekommendera Fritto misti, friterade godbitar som bläckfisk, glaskrabba rödräkor och kronärtskocka som doppas i citronaioli. Hundar, stora som små, är välkomna i den främre delen av restaurangen, se till att meddela i bokningen om du har hund, så att du blir placerad där. https://ricordi.se/

Uppkallad efter hunden Ted

Ted., Grev Turegatan 30

Om man uppkallar sin restaurang efter en av ägarnas hund, då förstår man att hundar är välkomna. Hundskålar är standard och ibland kan det hända att det vankas både hundgodis och ben, restaurangen har även funderingar på att införskaffa hundbäddar. Restaurang Ted drivs av matlagningsprofilen, youtubern och hundägaren Phillipe Cohen och Pouya Seifzadeh, som närmast kommer från Kommendören. På menyn finns snacks och mellanrätter, där tanken är att man tar in flera rätter att dela på för en familjär och mysig hemmakänsla. https://www.restaurangted.se/

Internationellt, chict och med stjärnstatus

Villa Dagmar, Nybrogatan 25-27

Villa Dagmar är ett syskonhotell till Hotel Diplomat på en av stans bästa adresser, beläget mellan nyrenoverade Östermalmshallen och stjärnkrögaren Björn Frantzéns Brasserie Astoria. Hjärtat på det smakfulla och exklusiva hotellet är innergården som liknar en italiensk piazza och är som gjord för ett glas vin eller en drink. Restaurangen drivs i samarbete med krögarna bakom Michelin-restaurangen Aloë, Daniel Höglander och Niclas Jönsson. Vare sig du väljer att ta ett glas på innergården eller vill äta förstklassigt i restaurangen så är alla hundar alltid välkomna. https://hotelvilladagmar.com/restaurang-stockholm/

Vasastan

Från vänster: Klassisk neonrand på Tennstopet grill, högt i taket på Garba, mysigt på Mowglis kök.

En riktigt mysig pärla med Bengalisk streetfood

Mowglis kök, Vegagatan 15

Enkel mat som får dig att känna dig som du befann dig på en bullrig gata i Dhaka. Menyn är stor och varierande, här finns även mycket för dig som är vegetarian. Allt känns personligt från inredningen till namnen på rätterna. Vad sägs om Shere Khans tårar eller Baloos Laxcurry. Och bäst av allt hundar är alltid välkomna. https://www.mowgliskok.se/

Omåttligt populär krog och jag förstår varför

Babette, Roslagsgatan 6

Här är trivsamt, både jag och min hund känner oss genast välkomna och det känns nästan som hemma. Gillar man riktigt smarriga pizzor som dessutom är innovativa, ofta med kreativa, annorlunda men smaksäkra toppings, då kommer man trivas på Babette. Lägg dessutom till en mycket imponerande vinlista. Menyn är liten och ändras från dag till dag. Välj några mellanrätter att dela på och pizzan är ett måste.

http://babette.se/

Klassiska rätter i Vasastans trevligaste gathörn

Tennstopet Grill, Odengatan 72

För snart ett år sedan öppnade klassiska anrika Tennstopet sin bakficka Tennstopet Grill. Både exteriört och interiört smälter den 150 åriga gamla krogen samman med den nya. Jag älskar att den gamla neonskylten och de välvda fönstren håller ihop restaurangerna och gör hörnet Dalagatan/Odengatan till ett levande och snyggt blickfång. Även i bakfickan är det klassiska smaker som gäller, förutom grillat hittar man franska klassiska rätter och en hel del fisk och skaldjur. Här älskar personalen hundar och alla fyrbenta är välkomna i bardelen. Det går bra med mindre vovvar som kan sitta i en väska även i mellandelen. Men hör av dig till restaurangen i förväg så att ni får ett bord som tillåter din hund. https://www.tennstopetgrill.se/

Hemgjord pasta och eget bageri

Garba, Surbrunnsgatan 47

Duktiga kockduon Linn Söderström och Marion Ringborg huserar numera på Surbrunnsgatan och är granne med Italienska storkrogen Lávventura. Jag gillar tjejernas ambition och matfilosofi med enkla rätter med få men riktigt bra råvaror. Garba är både bar, café, bageri, restaurang och deli. Kärleken till  mat, bakverk och mathantverk resulterar i bla hemgjord pasta och eget bröd. Hit kommer man för frukost, lunch, middag, på en drink eller på  en fika. Alla hundar är välkomna, Marions egna stora Bordoodle hänger ofta här. https://garba.se/

 

Kungsholmen

Från vänster: Menyn på La Girafe gillar vi likaså patén. På Agnes är konceptet mellanrätter.

Mångkulturell fransk bistro

La Girafe, Fleminggatan 39

En tecknad hund med texten ”jag är välkommen” möts man av när man kollar in menyn till kvarterskrogen La Girafe – det gillar vi. Från tidig morgon äter man gott i cafédelen, efter 17 serveras maten i bistron och loungedelen till sen kväll. Köket är fransk bistro med mångkulturella inslag, precis som det ju faktiskt är i Paris. Jag kan varmt rekommendera deras Nems (vietnamesiska färska vårrullar). Säsongens nya meny innehåller mycket spännande smaker och jag vill äta nästan allt. Jag har testat jordärtskockssoppa och paté på anklever som var utsökta. För barn under 12 år finns det en särskild meny. Hundar får vattenskål och vänligt bemötande. https://pontusfrithiof.com/la-girafe/

Spännande mellanrätter och utmärkta viner

Agnes, Norra Agnegatan 43

Sen starten för 5-6 år sedan har man på den mysiga lilla kvarterskrogen Agnes kunnat äta goda små och mellanrätter. Jag har några riktigt härliga matminnen härifrån som min godaste soft bun, kantarellpizza och soft shell crab. Jag gillar fortfarande konceptet när man tar in några  små och mellanrätter som man delar, så man kan få smaka mycket. På menyn finns dessutom många olika ost- och charkanrättningar. Vinlistan och vinkunnandet är utmärkt. Agnes är en liten restaurang, så här bör man kolla i förväg om man kan ta med sig sin väluppfostrade hund. https://restaurangagnes.com/

Södermalm

Från vänster: Nytorget 6 bjuder på gos och löjromstoast, söders godaste pizza på Bananas.

Här finns något för alla

Nytorget 6, Nytorget 6

En härlig kvarterskrog som har öppet från morgon till sena kvällen, och som har något för alla smaker. Även hundar känner sig varmt välkomna i hela restaurangen. Hit kommer man för att umgås, hänga, ta ett glas eller en drink i cocktailbaren. Ta med dig vovven hit dagtid eller tidig middag för senare på kvällen blir det riktigt mycket feststämning med hög musik.

Söders bästa finpizzor

Bistro Bananas, Skånegatan 47, Endast dropin ingen bordsbeställning

I det karaktäristiska strykjärnshuset på Skånegatan hittar vi Bistro Bananas, som är så där coolt och mysigt som man vill att en krog på söder ska vara. Inredningen är inbjudande i mysiga färger och restaurangens hjärta är vedugnen där man bakar söders bästa napolitanska finpizzor. Hit går man för den avspända stämningen, pizzorna, gott bistrokäk och underbar brunch. Bistro Bananas är välbesökt och man får ta med sig människans bästa vän hit. Här gäller solidariskt dropin, du kan inte boka bord, vill du beställa hem deras galet goda pizzor så får du vända dig till Foodora eller wolt. https://www.bistrobananas.se/

Härligt häng och sushi av högsta klass

Ljunggrens, Götgatan 36 (även ingång från Brunogallerian)

Det är roligt att konstatera att både populariteten och kvaliteten på maten håller i sig på Ljunggrens. Köket är asiatiskt och crossover och menyn är ambitiös med både klassiska och nytänkande rätter. Hit går man för att umgås, mingla och inte minst för att äta riktigt god sushi och sashimi. Hundar är välkomna i Brunobaren, som ligger i Brunogallerians ljusgård. Där serveras frukost, fika, lunch och middag. Därefter blir det aw-stämning med musik och kanske dags att tänka på refrängen för oss hundägare. https://www.restaurangljunggren.se/

Gamla stan

Villa tonnato och sött på Nyöppnade Bistro Marie, taxen Folke tillhör personalen.

Charmig bistro i hjärtat av gamla stan

Bistro Marie Stora nygatan 28

Nyöppnad (23/11) smakfull och charmig bistro i gamla stan. På menyn finns inspiration från svenska, italienska och franska och amerikanska köket. Här finns en del veganska rätter som en supergod tatar på rödbetor. Har även testat en fräsch villa tonnato och en Mac’n’cheese  med riktigt mycket tryffel. All inredning och porslin är noga utvalt porslin. Här är hundar välkomna, taxen Folke hör till personalen.

Djurgården

Historisk villa med svenska klassiker

Villa Godthem, Rosendalsvägen 9,

I en otroligt vacker grosshandlarvilla med anor från slutet av 1800-talet, belägen på djurgården strax efter Djurgårdsbron hittar du klassiska Villa Godthem. Läget är perfekt, citynära men ändå lantligt idylliskt. Varför inte ta en promenad runt Djurgården innan besöket? Hit kommer man för att njuta av utsikten över Djurgårdskanelen, uppleva ett ambitiöst afternoon tea eller för den vällagade klassiska maten. Det var här som planksteken föddes i mitten på 50-talet. På menyn hittar man även klassiker som Wallenbergare, råraka och sillbricka. Villa Godthem består av flera matsalar och avdelningar och hundar är tillåtna i flera av rummen. På sommaren kan du och din fyrbenta mysa i villans trädgård.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.