Restaurangguide för hundar

Jag gillar att gå på restaurang och som nybliven hundägare så vill jag förstås ta med mig min nya bästis. Det är långt ifrån självklart att hundar är välkomna överallt. Därför har jag gjort en guide till hundvänliga restauranger bland mina favorithak i Stockholms innerstad. Generellt kan man säga att Östermalm är den stadsdel som har flest restauranger som tar emot hundar och dess ägare, därefter kommer Södermalm. Det är heller inte så förvånande att det är vanligare på kvarterskrogar än på fine dining. Jag har valt att inte ta med alla uteserveringar där hundar oftast är tillåtna.

 

Östermalm

Hållbarhet, design & mathantverk

Restaurang Oxenstiernan, ROX, Storgatan 35C

Jag har länge följt Restaurang Oxenstiernan och deras kreativa ledare Elvira Lindqvist. Jag har imponerats av deras höga gastronomisk ambition och deras tänk på hållbarhet i alla led. För här följer man grödo- och animalieårskalendern och har ett nära samarbete med bönder, fiskodlare, mejerier, bryggerier och odlare.

Men nu har det äntligen blivit av, härom veckan besökte jag för första, men absolut inte sista gången restaurangen. Det var inte helt lätt att hitta hit, trots att restaurangen ligger i hjärtat av Östermalm på självaste Storgatan. På en innergård med anor från 1700-talet och med odlingar, kulturbyggnader hittade vi tillslut fram. Jag hade som vanligt med mig min Odessa och vi satt på uteserveringen under de stora träden som gav skön skugga. Men hundar är välkomna även i matsalen, som förövrigt är väldigt smakfullt inrett med genomtänkt design i allt från servisens förkläden, möbler och grafisk design.

Vi beställde pizzor från den vedeldade ugnen på innergården, det fick bli en bianco med rom och en vanlig klassisk med tomatsås och mozzarella – och de var helt perfekta. Medan vi väntade tog vi in lite goda och fräscha tilltugg.

Jag vet inte om jag är mest imponerad av den vackra och mysiga oasen mitt i stan med sin 1700-talsbyggnad, eller hur man tagit hållbarhet och miljöfrågor till en ny hög nivå inom gastronomin.

Stjärnkrögare med nytt restaurangkoncept i city

Enjoy Bazaar, Engelbrektsgatan 3

Michelinbelönade krögarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson har öppnat Enjoy Bazaar på en av Stockholms bästa adresser; i T-House på Engelbrektsplan i Stockholm. Sedan 2015 driver Daniel och Niclas även restaurang Aloë i Älvsjö. Restaurangen har för närvarande två Michelin-stjärnor. Inredningen på Enjoy Bazaar är vackert grön och mysig men även hållbar i modern design. Stolarna är tex 3D-printade och gjorda av gamla fisknät. Restaurangkonceptet är ett sk ghost kitchen som erbjuder en stor variation av rätter med asiatisk touch att äta på plats, som takeaway eller hemkört. Så bra att även hundar är välkomna! https://www.enjoybazaar.com/

Bästa servicen i stan!

Animo, Kungsstensgatan 9

Här blir man varmt välkomnad och otroligt väl omhändertagen från första stund vare sig du är människa eller hund. Hundar är välkomna i bardelen, men det går inte att boka. Vi gick dit precis när de öppnade och fick ett mysigt bord nära utgången. Restaurangen öppnade i slutet på pandemin och har en byggarbetsplats precis utanför, men trots utmaningarna går restaurangen som tåget. Några sjukt bra men välförtjänta recensioner i ryggen har nog hjälpt många att hitta hit. Animo drivs av kockarna kockduon Daniel Haynes och Anders Karlsson, som båda har ett förflutet i Svenska Kocklandslaget. Varmrätten VM-anka från Munka-Ljungby med het kålrotskräm är inspirerad av deras vinnarrätt. Jag föreslår att man börjar med lite bubbel och några av snacksrätterna Skaldjurs-corndog med picklad ingefära och misomajo och Churros med parmesan som båda är jättegoda. Det enda negativa skulle väl vara att varmrätterna är ganska små.  https://www.animorestaurant.se/

En fröjd för ögat

Issei Stockholm, Nybrokajen 9

Här är hundar välkomna, men meddela i förväg att du vill ta med dig hund. Jag verkligen älskar nikke-köket, som är en en god kombination av det bästa från Japan och Peru. Nyligen fick Stockholm en ny nikkei-restaurang på Nybrokajen. Issei Stockholm är även hotellrestaurang till Radisson Collection. Uppläggningarna är en fröjd för ögat, vackra och ofta färgstarka. Miljön är chic, mysig och internationell. Ljusgården i matsalen är helt magnifik med enorm höjd upp till takfönstret och med massor av lampor. Börja gärna med en drink med eller utan alkohol och jättegott snacks i form av patacones, som är panerade stekta kokbananer med koriander och chili som serveras med två dipsåser. Nikkei köket består ofta av fisk- och cevicherätter men jag blev väldigt förtjust i flera av kötträtterna som Beef Striploin med Pak choy och Pluma Iberico Pork. Testa även salladen med mango, avokado och friterad lotusblomma.https://www.radissonhotels.com/sv-se/hotell/radisson-collection-stockholm-strand/restaurang-bar/issei

Översta raden: Piazzan på Villa Dagmar och utsökt hummer i matsalen, hundmenyn på Artelleriet. Undre raden: “Hemma” på Kommendören, Italienska favoriter hos Ricordi, Restaurang Ted.

Här trivs både tvåbenta och fyrbenta stammisar

Kommendören, Kommendörsgatan 7

Kommendören är en kvarterskrog som var tidig med att välkomna hundar med trevligt bemötande och vattenskål. Sen har många Östermalmskrogar hakat på. Hit kommer man tillbaka både för maten och stämningen, det vittnar alla trogna stammisar om. Här åt jag mina första hummertacos, som fortfarande finns kvar på menyn. Man har plockat det bästa från olika kök som det amerikanska och det asiatiska. Hundar är varmt välkomna i den stora bardelen, där menyn är densamma som i matsalen. Brunchen är dessutom riktigt, riktigt bra. https://www.kommendoren.se/

Hundmeny och unik miljö

Artelleriet, Artillerigatan 13

Gå över den pampiga Artellerigården till Armémuseet så hittar du restaurangen med det passande namnet Artelleriet. Det går även att göra entré till den anrika byggnaden via Riddargatan. Med en speciell hundmeny och vattenskål känns det förstås riktigt välkomnande för oss hundägare. Min vovve var lyrisk över sin leverglass! Hussar och mattar kan här äta en god klassisk middag med fransk touch. Det är inte så vanligt att få ha med sig hund på ställen där man kan äta en lite ”finare” middag. Så hit kan man med fördel gå om man har något att fira och inte vill lämna pälsklingen hemma. https://restaurangartilleriet.se/

Paradis för alla som älskar italienskt

Ricordi, Kungsträdgårdsgatan 18

Italienska Ricordi ligger på Kungsträdgårdsgatan, granne med Kungsan. Menyn är riktigt ambitiöst och fokus ligger på modern italiensk gastronomi och på hantverket. Här finns antipasto och smårätter, men även många fräscha fisk-och kötträtter. Såklart finns även pasta och pizza på menyn. Jag blir helt lyrisk av att det finns en hel avdelning på menyn bara med olika rätter som alla innehåller mozzarella eller burrata! Testade en enkel rätt med mozzarella, ugnsbakade tomater och mandlar, som var ljuvlig. Kan även rekommendera Fritto misti, friterade godbitar som bläckfisk, glaskrabba rödräkor och kronärtskocka som doppas i citronaioli. Hundar, stora som små, är välkomna i den främre delen av restaurangen, se till att meddela i bokningen om du har hund, så att du blir placerad där. https://ricordi.se/

Uppkallad efter hunden Ted

Ted., Grev Turegatan 30

Om man uppkallar sin restaurang efter en av ägarnas hund, då förstår man att hundar är välkomna. Hundskålar är standard och ibland kan det hända att det vankas både hundgodis och ben, restaurangen har även funderingar på att införskaffa hundbäddar. Restaurang Ted drivs av matlagningsprofilen, youtubern och hundägaren Phillipe Cohen och Pouya Seifzadeh, som närmast kommer från Kommendören. På menyn finns snacks och mellanrätter, där tanken är att man tar in flera rätter att dela på för en familjär och mysig hemmakänsla. https://www.restaurangted.se/

Internationellt, chict och med stjärnstatus

Villa Dagmar, Nybrogatan 25-27

Villa Dagmar är ett syskonhotell till Hotel Diplomat på en av stans bästa adresser, beläget mellan nyrenoverade Östermalmshallen och stjärnkrögaren Björn Frantzéns Brasserie Astoria. Hjärtat på det smakfulla och exklusiva hotellet är innergården som liknar en italiensk piazza och är som gjord för ett glas vin eller en drink. Restaurangen drivs i samarbete med krögarna bakom Michelin-restaurangen Aloë, Daniel Höglander och Niclas Jönsson. Vare sig du väljer att ta ett glas på innergården eller vill äta förstklassigt i restaurangen så är alla hundar alltid välkomna. https://hotelvilladagmar.com/restaurang-stockholm/

Härlig atmosfär & smaskig pinsa

 Jacqueline’s, Malmskillnadsgatan 40

Under juni månad har jag besökt Jacqueline’s tre gånger tillsammans med min hund. Alla gångerna har vi blivit väl omhändertagna och känt oss varmt välkomna. På sommaren är fönster och dörrar öppna mot uteserveringen vilket suddar ut gränsen mellan ute och inne på ett trevlig sätt. Hit kommer man för  brunch, lunch, middag, barhäng eller ett glas vin med goda små tilltugg. Läget mitt i city är fantastiskt och öppettiderna är generösa. På småtimmarna bjuds det även på musik och konstupplevelser under det kreativa konceptet Studio Jacqueline’s. Pinsa, som betyder utdragen pizza, är restaurangens signaturrätt, den är utsökt god till ett glas vin eller som en av flera plockrätter att dela på. https://www.jacquelines.se/

Vasastan

Kaxigt, nyskapande & intimt

Främmat, Dalagatan 54

Främmat ligger ett par portar ifrån klassikern Tennstopet på Dalagatan i Vasastan sedan ett par år. Utifrån ser restaurangen enkel ut, ungefär som de man brukar träffa på i de allra mysigaste kvarteren i Paris. Man har låtit den gamla markisen som minner om en fd gammeldags matbutik sitta kvar och namnet Främmat är skrivit med målartejp på fönstret. Går man sedan den halva trappan ner så möts man av skön stämning och man ser in i det öppna köket. Det är tätt mellan borden vilket inbjuder till gemytligt snack med sällskapen bredvid. Menyn som ändras ofta är skriven på en svart griffeltavla. Alla rätter jag testade var supergoda och innovativa, det krispiga kycklingskinnet med löjrom, räkor på en bädd av majsröra och bearnaise och carpaccio på torsk var några av de allra godaste. Även dryckerna matchades perfekt av sommeliern. https://frammat.com/

Japansk tapas i toppklass

Miyakodori, Upplandsgatan 7

Har hört så gott om den här restaurangen på Upplandsgatan i Vasastan. De skriver sig själva som en gastrobar i japansk stil. När jag efter flera försök äntligen fick ett bord så blev jag inte besviken. Här serveras japansk tapas, där små grillspett/yakitori spelar en viktig roll. Yakitori är egentligen spett med kyckling, men här har man förutom olika varianter med kyckling även lekt med andra råvaror som fläsk, tofu och fisk. Allt det vi åt var vansinnigt gott och servicen var i absoluta toppklass. Vår första servering var japansk levermousse med milkbread – en riktig höjdare. Vi testade också flera av deras små grillspett på kyckling, sea bass och fläsk. Jag som inte brukar äta dessert blev knockad av en sesamglass som avslut. Längtar till nästa besök, vill äta mig igenom hela menyn. Extra bra att hundar är välkomna! https://miyakodori.se/

Från vänster: Klassisk neonrand på Tennstopet grill, mysig streetfood på Mowglis kök.

En riktigt mysig pärla med Bengalisk streetfood

Mowglis kök, Vegagatan 15

Enkel mat som får dig att känna dig som du befann dig på en bullrig gata i Dhaka. Menyn är stor och varierande, här finns även mycket för dig som är vegetarian. Allt känns personligt från inredningen till namnen på rätterna. Vad sägs om Shere Khans tårar eller Baloos Laxcurry. Och bäst av allt hundar är alltid välkomna. https://www.mowgliskok.se/

Omåttligt populär krog och jag förstår varför

Babette, Roslagsgatan 6

Här är trivsamt, både jag och min hund känner oss genast välkomna och det känns nästan som hemma. Gillar man riktigt smarriga pizzor som dessutom är innovativa, ofta med kreativa, annorlunda men smaksäkra toppings, då kommer man trivas på Babette. Lägg dessutom till en mycket imponerande vinlista. Menyn är liten och ändras från dag till dag. Välj några mellanrätter att dela på och pizzan är ett måste.http://babette.se/

Klassiska rätter i Vasastans trevligaste gathörn

Tennstopet Grill, Odengatan 72

För snart ett år sedan öppnade klassiska anrika Tennstopet sin bakficka Tennstopet Grill. Både exteriört och interiört smälter den 150 åriga gamla krogen samman med den nya. Jag älskar att den gamla neonskylten och de välvda fönstren håller ihop restaurangerna och gör hörnet Dalagatan/Odengatan till ett levande och snyggt blickfång. Även i bakfickan är det klassiska smaker som gäller, förutom grillat hittar man franska klassiska rätter och en hel del fisk och skaldjur. Här älskar personalen hundar och alla fyrbenta är välkomna i bardelen. Det går bra med mindre vovvar som kan sitta i en väska även i mellandelen. Men hör av dig till restaurangen i förväg så att ni får ett bord som tillåter din hund. https://www.tennstopetgrill.se/

 

Kungsholmen

Från vänster: Menyn på La Girafe gillar vi likaså patén. På Agnes är konceptet mellanrätter.

Mångkulturell fransk bistro

La Girafe, Fleminggatan 39

En tecknad hund med texten ”jag är välkommen” möts man av när man kollar in menyn till kvarterskrogen La Girafe – det gillar vi. Från tidig morgon äter man gott i cafédelen, efter 17 serveras maten i bistron och loungedelen till sen kväll. Köket är fransk bistro med mångkulturella inslag, precis som det ju faktiskt är i Paris. Jag kan varmt rekommendera deras Nems (vietnamesiska färska vårrullar). Säsongens nya meny innehåller mycket spännande smaker och jag vill äta nästan allt. Jag har testat jordärtskockssoppa och paté på anklever som var utsökta. För barn under 12 år finns det en särskild meny. Hundar får vattenskål och vänligt bemötande. https://pontusfrithiof.com/la-girafe/

Spännande mellanrätter och utmärkta viner

Agnes, Norra Agnegatan 43

Sen starten för 5-6 år sedan har man på den mysiga lilla kvarterskrogen Agnes kunnat äta goda små och mellanrätter. Jag har några riktigt härliga matminnen härifrån som min godaste soft bun, kantarellpizza och soft shell crab. Jag gillar fortfarande konceptet när man tar in några  små och mellanrätter som man delar, så man kan få smaka mycket. På menyn finns dessutom många olika ost- och charkanrättningar. Vinlistan och vinkunnandet är utmärkt. Agnes är en liten restaurang, så här bör man kolla i förväg om man kan ta med sig sin väluppfostrade hund. https://restaurangagnes.com/

Franskt och mysigt i Rålambshovsparken!

Franska vibbar i Rålis

Boulebar Rålambshov, Smedsuddsvägen 2

Boulebar är en kedja som etablerat sig på många ställen i såväl Stockholm som i andra större städer. På alla restaurangerna är hundar välkomna i hela restaurangerna, både ute och inne. Här träffas man och spelar ett parti boule i mysig parkmiljö medan man sippar på  tex ett glas Champagne. Vill du ha något litet att äta så finns det välfyllda charkbrickor eller välj  en Salade Niçoise. Ett trevligt sätt att umgås med ett kompisgäng eller aw efter jobbet. Här kan man även inta en härlig brunch eller en komplett fransk måltid. https://www.boulebar.se/bar-restaurang/stockholm-ralambshovsparken/

Njut av sommaren goda smaker, närmare vattnet än så här kan man knappast komma.

Sommardröm, omgiven av vatten

Pontonen, Norr Mälarstrand Kajplats 464

Stockholm är fantastiskt, speciellt Norr Mälarstrand är en riktig sommardröm. Här ligger Pontonen (lillasyster till Trattorian och Orangeriet) omgivet av vatten. Öppnar för säsongen 12 maj. Hit kommer man för ett glas bubbel eller rosé för att njuta av en ljum sommarkväll. Men här finns även en gedigen meny för flerrätters middag med mycket grillat och fräscha sommarsmaker. Starta kanske med en mindre rätt; marinerad tonfisk, vattenmelon, jalapeño, koriander & fisksås. Eller Bondens tomater, så god i sin enkelhet. Till varmrätt  grillad hummer med ramslökskum, sparris, parmesan & pommes allumettes. Eller föredrar du grillad piggvar eller varför inte rostad grissida? Här kan man dessutom ha med sig hund.https://trattorian.se/pontonen/

Södermalm

Från vänster: Nytorget 6 bjuder på gos och löjromstoast, söders godaste pizza på Bananas.

Här finns något för alla

Nytorget 6, Nytorget 6

En härlig kvarterskrog som har öppet från morgon till sena kvällen, och som har något för alla smaker. Även hundar känner sig varmt välkomna i hela restaurangen. Hit kommer man för att umgås, hänga, ta ett glas eller en drink i cocktailbaren. Ta med dig vovven hit dagtid eller tidig middag för senare på kvällen blir det riktigt mycket feststämning med hög musik.

Söders bästa finpizzor

Bistro Bananas, Skånegatan 47, Endast dropin ingen bordsbeställning

I det karaktäristiska strykjärnshuset på Skånegatan hittar vi Bistro Bananas, som är så där coolt och mysigt som man vill att en krog på söder ska vara. Inredningen är inbjudande i mysiga färger och restaurangens hjärta är vedugnen där man bakar söders bästa napolitanska finpizzor. Hit går man för den avspända stämningen, pizzorna, gott bistrokäk och underbar brunch. Bistro Bananas är välbesökt och man får ta med sig människans bästa vän hit. Här gäller solidariskt dropin, du kan inte boka bord, vill du beställa hem deras galet goda pizzor så får du vända dig till Foodora eller wolt. https://www.bistrobananas.se/

Härligt häng och sushi av högsta klass

Ljunggrens, Götgatan 36 (även ingång från Brunogallerian)

Det är roligt att konstatera att både populariteten och kvaliteten på maten håller i sig på Ljunggrens. Köket är asiatiskt och crossover och menyn är ambitiös med både klassiska och nytänkande rätter. Hit går man för att umgås, mingla och inte minst för att äta riktigt god sushi och sashimi. Hundar är välkomna i Brunobaren, som ligger i Brunogallerians ljusgård. Där serveras frukost, fika, lunch och middag. Därefter blir det aw-stämning med musik och kanske dags att tänka på refrängen för oss hundägare. https://www.restaurangljunggren.se/

Gamla stan

Ambitiöst, lekfullt i toppklass

Skeppsbron 10, Skeppsbron 10

Så roligt att man får ta med sig vovven till denna ytterst ambitiösa relativt nyöppnade restaurang. Lekfull mat och många snacksrätter i absoluta toppklass. Restaurangen ligger i Sjöfartsverkets fastighet med anor från 1600talet på just Skeppsbron 10. Förutom menyn bestående av snacks, mellanrätter, ost och desserter så finns här en bar som serverar smårätter och drycker, samt ett ”chef’s table” bredvid köket med plats för tolv gäster. Hit kommer man för att få en hög kulinarisk upplevelse i mysig hemma-hos stämning. https://www.restaurangskeppsbron10.se/

Villa tonnato och sött på Nyöppnade Bistro Marie, taxen Folke tillhör personalen.

Charmig bistro i hjärtat av gamla stan

Bistro Marie Stora nygatan 28

Smakfull och charmig bistro i gamla stan. På menyn finns inspiration från svenska, italienska och franska och amerikanska köket. Här finns en del veganska rätter som en supergod tatar på rödbetor. Har även testat en fräsch villa tonnato och en Mac’n’cheese  med riktigt mycket tryffel. All inredning och porslin är noga utvalt porslin. Här är hundar välkomna, taxen Folke hör till personalen.

Djurgården

Historisk villa med svenska klassiker

Villa Godthem, Rosendalsvägen 9,

I en otroligt vacker grosshandlarvilla med anor från slutet av 1800-talet, belägen på djurgården strax efter Djurgårdsbron hittar du klassiska Villa Godthem. Läget är perfekt, citynära men ändå lantligt idylliskt. Varför inte ta en promenad runt Djurgården innan besöket? Hit kommer man för att njuta av utsikten över Djurgårdskanelen, uppleva ett ambitiöst afternoon tea eller för den vällagade klassiska maten. Det var här som planksteken föddes i mitten på 50-talet. På menyn hittar man även klassiker som Wallenbergare, råraka och sillbricka. Villa Godthem består av flera matsalar och avdelningar och hundar är tillåtna i flera av rummen. På sommaren kan du och din fyrbenta mysa i villans trädgård.

Bra att tänka på inför restaurangbesök med hund: 

♥ Ring eller mejla restaurangen i förväg för att vara säker på att vovven får följa med, passa på att be om att få en lugn plats.

♥ Välj rätt tid, vissa restauranger blir rätt stökiga med hög musik på kvällen.

♥ Många restauranger erbjuder vattenskålar, men jag brukar ta med en hopfällbar i silikon, då kan man fixa vatten själv om serveringspersonalen har mycket att göra.

♥ Ta med hundfilt, det gör hunden trygg att få ligga på sin egen filt.

♥ Det kan vara en bra idé att ta med ett tuggben och någon favoritleksak.

♥ Lite mutgodis eller hundmat kan vara bra att ha till hands. Jag brukar ha med mig en påse med små gurk- och morotsbitar.

♥ Om hunden känns orolig gör besöket kort och testa på nytt en annan gång.

♥ Tänk på att inte störa andra gäster, alla kanske inte är lika hundtokiga som du.

4 Kommentarer
  1. Tyvärr så är hundar inte välkomna i restaurangen på Villa Dagmar, endast i baren. Och barmaten är ingen höjdare.

    1. Så märkligt. Jag och min hund blev serverad i matsalen, det inre rummet, hon fick både ett hundben, hundsäng och vattenskål. Jag har ätit i matsalen ett par gånger och varit mycket nöjd.

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.