Tre klassiska förrätter som fått lite nya smaker och som serveras lite annorlunda, festligt och vackert. Alla är snabba, enkla och effektfulla! Vilken väljer du?
- Blinier med olika toppings
- Skagentoast med asiatisk touch
- Råraka med olika tillbehör
Blinier med olika toppings
Blinier eller boveteplättar är luftiga små plättar gjorda på bovetemjöl och kommer ursprungligen från Ryssland där de förstås avnjuts med rysk kaviar.
Man kan ”fuska” och köpa färdiga blinier i frysdisken. Fördelen med dem, förutom tidsvinsten är att det pyttesmå och perfekt runda. Nackdelen är att de inte alltid är gjorda på bovetemjöl. Men så enkelt att bara tina och servera med toppings.
Boveteplättar/Blinier:
Lös upp 15 g jästen i 1,5 dl fingervarm mjölk. Rör ner 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl bovete och tillsätt 1,5 dl ljust öl eller vichyvatten, 1 äggula (spara äggvitan), 2 msk gräddfil och ca 1 tsk salt. Låt smeten svälla i minst 1 timme. Vispa 1 äggvitan till hårt skum och vänd ner i smeten. Grädda plättarna i en stekpanna eller en plättlagg i rikligt med smör.
Nu är det bara att toppa plättarna med någon favorit kaviar eller rom, rökt lax, handskalade räkor,
Den här rätten går att anpassa till gluten- eller laktosintoleranta:
För glutenfria plättar använd enbart bovemjöl, vill du ha laktosfria plättar kan man byta ut mjölk mot havremjölk.
Toastskagen med asiatisk touch
Det finns inte mycket som slår en smaskig Toastskagen! Men här har jag uppgraderat den klassiska varianten som fått smak av ponzu och lite hetta.
Så här gör du skagenröran:
Skala och hacka 800-1000 g räkor. Blanda räkorna med 2 dl majonäs, 1 mycket finhackad rödlök, 1 msk Ponzu. Krydda med salt, lite citronsaft, finhackad färsk dill, svartpeppar och några stänk röd sriracha.
Nu är det dags för brödet:
Skär bort kanterna på skivat vitt formbröd och stek brödskivornai en het panna med mycket smör tills de blir gyllenbruna och krispiga.
Lägg upp röran på brödet, toppa med en rejäl klick löjrom, citronskiva och dillvippa.
Råraka med olika tillbehör
En riktig klassik råraka serveras med löjrom, gräddfil, hackad rödlök, dill och citron. Supergott, men här har jag valt att servera rårakan med en buffé med olika tillbehör, där var och en kan skapa sin variant.
Så här gör man själva rårakan:
Välj gärna fast potatis. Riv 1-2 ganska stora potatisar till varje råraka, använd den grova sidan på rivjärnet. Smält smör i en panna och lägg ned en hög riven potatis i mitten. Platta till potatishögen med en stekspade och salta rejält. Tryck ännu mer med stekspaden, rårakan ska vara ganska tunn men ändå hålla ihop. Skaka på pannan då och då så att den inte fastnar. När rårakan har fått färg och blivit krispig på undersidan så vänder du den. Det går lättast om man använder en tallrik eller ett lock. Lägg ev mer lite mer smör i pannan, salta även på denna sida. Rårakan är färdig när den är krispig och har fått fin färg på båda sidor.
Nu till tillbehören:
Ställ fram alla goda tillbehör t ex löjrom eller sikrom, rökt lax, skalade räkor, brynt smörkräm, smetana eller gräddfil, finhackad schalottenlök, citron, dill.
Så här gör man den brynta ostkrämen:
Smält 25 g smör på låg värme i en kastrull. Tills smöret slutat skumma och fått en lite gyllene ton och en ljuvlig doft av smörkola. Ställ kastrullen åt sidan så smöret fåt svalna något. Blanda ned 1,5 dl crème fraîche och 2 dl riven prästost (eller annan smakrik och lagrad ost). Ställ tillbaka kastrullen på plattan på mycket låg värme och rör tills den rivna osten är helt smält.