Den där frysta laxen i portionsförpackningar kan se lite trista ut. Men de är ofta extrapris på dem och de prisvärda fiskbitarna går lätt att förvandla till en riktig festmåltid. Jag brukar passa på att köpa när de är billiga och alltid ha ett gäng i frysen. Väldigt enkelt att bara ta fram så många bitar man behöver.
I den här rätten har laxen fått ett krispigt täcke av cashewnötter och färdig sweet chilisås. Till det blir det en ljummen couscous sallad med mango, chili mm. Den passar perfekt som bjudmat eller när man vill äta lite extra gott i veckan. Laxbitarna blir godast om man tinar dem långsamt i kylskåpet.
Du behöver till laxen:
4 portionsbitar frysta laxbitar
2 dl cashewnötter (grovhackade)
0,75 dl sweet chilisås
rivet skal från 1/2 lime
Till couscoussallad:
4 portioner couscous av fullkorn
1 mango i bitar (går även med fryst)
1 lime
2 hackade salladslökar
1 hackad röd chilifrukt
0,5 dl olivolja
2-3 tsk flytande honung
1 kruka koriander, hackad
salt och peppar
Till serveringen:
1 påse sallad, gärna blandade småblad
1 lime i klyftor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°. Lägg cashewnötterna, sweet chilisås och rivet limeskal i en skål och blanda alltsammans till en klibbig röra. Salta och peppra de tinade laxbitarna och lägg dem i en ugnssäker form och fördela nötröran jämnt över laxbitarna. Sätt in i ugnen och baka ca 20 min. Nöthacket ska ha en gyllenen krispig yta och innertemperaturen på laxen bör vara ca 52-55 grader.
2. Koka under tiden couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna.
3. Gör salsan till couscous salladen. Blanda mango, hackad chili, hackad salladslök, saften från limen, olivolja, honung och koriander i en skål. Smaka av med salt och svartpeppar. Salsan ska ha mycket smak eftersom den ska blandas med couscous, så du kan behöva tillsätt mera av både chili, lime, salt och peppar.
4. Blanda ned salsan i couscousen.
5. Lägg salladsblad på ett uppläggningsfat, häll över couscousen och toppa med laxbitarna och limeklyftor.
Smaklig måltid!