Krispiga riskuddar med lax och avokado

Gillar du sushi, kommer du älska dessa knapriga risbitar med avokado och lax! De är löjligt goda och underbart krispiga. Man kan göra dom på sushiris som blivit över. Annars är det bara att koka nytt ris eller ta en genväg och be att få köpa färdigkokt ris hos en sushirestaurang.

Knapriga riskuddar (12 st)

Täck botten på en form (ca 20 x 20 cm) med plastfolie och fördela 3-4 portioner kokt och kallt sushiris så det täcker botten. Platta sedan till riset med fuktiga händer eller använd en stekspade. Lägg plastfolie över riset och platta till riset lite till. Det ska vara  ca 1,5 cm tjockt och jämnt lager med ris. Ställ in i kylen några timmar, eller allra helst över natten så att riset stelnar. Man kan skynda på processen genom att ställa i frysen en stund.

Medan du väntar på att riset ska stelna:

Gör en wasabimajonäs genom att blanda 1,5 dl färdig majonäs t ex av märket Kewpie eller Hellmans, saften från 1 lime och 1-2 tsk wasabi.

Avokadoröra:

Mosa 2 stora mogna avokado med en gaffel, det ska inte bli en helt slät röra, man ska känna lite bitar av avokadon. Finhacka och blanda ned 1 liten röd chili och en hackad stjälk salladslök.

Ta en bit Salmalax (ca 190-200g) eller Frøya och skär sedan 12 tunna fina små skivor lax med en vass filékniv. Ungefär så stora som på en sushi och ställ åt sidan för att att användas vid garnering.

Du kan även välja att inte göra laxskivor och istället grovhacka hela laxbiten och ha ned i röran. Resten av laxbiten hackas grovt och blandas ned i röran. Tillsätt ett par msk av majonäsen och 1 msk japansk soya till röran och smaka av med ytterligare lite soya och/eller fisksås.

Ta ut riskakan från kylen och stjälp upp den på en skärbräda och skär i 12 bitar. Hetta upp neutral olja (t ex rapsolja) i en stekpanna. När pannan är medelvarm stek/fritera några bitar i taget, de ska bli ordentligt krispiga och gyllene. Använd lock då det kan stänka och försök att ha lite is i magen och låt steka ca 5 minuter på varje sida utan att peta på dem.. Om man försöker peta och vända för tidigt går de lätt sönder. När bitarna är färdiga och har fått fin färg och skorpa på bägge sidorna, lägg upp dem på ett hushålls- eller bakplåtspapper.

Lägg en rejäl klick avokadoröra på varje riskudde och lite wasabimajonäs. Här kan du nöja dig men vill du lyxa till det så lägg även på en skiva lax. Som extra krydda kan man strö över lite Furikake (en färdig japansk fröblandning som är lite het och väldigt effektfull) eller rostade sesamfrön.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.