Godare och bättre med matkasse hem till dörren

Några gånger om året brukar jag beställa en matkasse. Jag är egentligen inte en typisk matkassekund, eftersom jag i vanliga fall ofta äter på restaurang, kommer hem sent, ibland äter middag själv andra gånger är vi många kring matbordet. Men det är väldigt inspirerande att ibland få hem en hel kasse mat till just vardagsmiddagen. Jag har jobbat med mat i 15 år och har haft tillgång till alla nya kokböcker och matmagasin, men just till vardags kan fantasin tryta och det kan verkligen vara svårt att hitta inspirationen. Med en matkasse får man nya recept, chansen att upptäcka nya produkter och så skönt att ha alla ingredienser hemma redan. Jag väljer alltid 100 % ekologiskt och bra kvalitet på grönsaker i såväl saluhall, matbutik, eller när jag beställer någon typ av hemleverans.

Inspiration, minskat matsvinn och färre spontanköp

Jag har testat såväl vegetarisk-, vegans- som flexitariankasse. Är du eller någon i hushållet nybliven i någon av dessa dieter så är det ett ypperligt tillfälle att lära sig mera och få idéer och recept som passar den nya livsstilen. Jag tycker även att det blir billigare än när jag småhandlat själv i matbutiken och framförallt blir det mindre matsvinn. Vi minimerar även antalet besök i mataffären, extra bra just nu. Under det senaste året har jag regelbundet beställt hem grönsaker från flera olika aktörer. Just nu har jag fastnat för Årstiderna, där kan man beställa enbart grönsaker, olika mixade lådor med frukt och grönt, många varianter på matkassar och en stor mängd olika tillbehör. Hos Årstiderna kan man välja precis hur man vill ha det. Perfekt så att man kan variera sig och välja efter humör och behov.

Roligt och utmanande med en mixad låda

Jag beställde en mixad låda med både frukt och grönsaker. Jag tycker att det är kul att ibland utmana sig själv med just en mixad låda i säsong, som tvingar mig att vara kreativ och använda även de grönsaker som jag inte känner mig så hemma med. Så spännande att titta ner i lådan och fundera ut vad jag ska laga. Jag hittar en fin blomkål, den kommer jag ugnsrosta och ha i en indisk gryta, eller kanske blomkålsris, det är gott till tex till grytor och sallader. Jag är periodare på grapefrukt, så gott på frukostbordet, men den jag fick nu ska få ingå i en  fräsch ceviche. Här finns tomat, gurka, lök och zucchini, sådana grönsaker som alltid finns i mitt kylskåp. När man har tillgång till ekologiska grönsaker av hög kvalitet så duger de bra som de är. Mina små fina zucchinis är spröda och mindre vattnigare än från vanliga affären och består inte av massa stora kärnor. Jag använde dem helt råa som tillbehör till vårkyckling och sparris. Jag hyvlade zucchinin tunt med en osthyvel, och hade bara på lite olivolja, balsamico och en näve rostade pinjenötter.

Smaken är avgörande

Självklart är det enormt viktig att handla närodlat, ekologiskt och klimatsmart, men det är smaken som är avgörande för mig. Skillnaden i smaken är enorm när det kommer till välvalda ekologiska grönsaker. Gurkan smakar gurka istället för bara vatten. Tomaterna är så goda att de går att äta som godis. Jag tycker det är jättekul att tänka ut vad jag ska laga till middag genom att inventera vad jag har i grönsakslådan. Tomatsallad, ratatouille och gazpacho är bar några exempel på vad jag får lust att laga. Jag gillar verkligen frukt men äter det sällan. Nu när jag har flera sorter så passar jag på att göra fruktsallad. Jag lägger i portionsburkar som jag kan ta med som mellanmål i stallet eller på långpromenaden. Fruktsalladen blir faktiskt bara godare av att få stå och gotta till sig. Med keso och lite nötter blir det en lyxig lunch.

Matkasse eller grönsakslåda?

Det är så skönt att få en väl vald matkasse med recept. På Årstiderna kan man prenumerera på en matkasse, utan krav och bindningstid kan du välja själv hur ofta du vill ha, det går att ändra som du vill eller kanske komplettera med något. Ett tips om du väljer att beställa någon av de olika mixade lådorna är att komplettera med någon av dina favoritgrönsaker som du vet att du använder och äter ofta eller som är i säsong. Jag beställde sparris. Så härligt att få frossa i bra sparris nu när de är som godast. Och ibland ser faktisk sparrisknippena i matbutikerna lite ledsna ut.

Sparrisfrossa

Av min fina sparris har jag lagat, kronärtskocksrisotto med grillad sparris, smördegsflarn med potatis, sparris och forellrom. De här späda sparrisarna blir fantastiska att grilla i grillpannan med bara olivolja och flingsalt och servera till fisk, en köttbit eller kyckling. Så enkelt och gott! Mina sista sparrisar fick lyxa till en Ceasarsallad. Om sparrisen känns lite mjuk så får den tillbaka sin spänst om man lägger den i en skål med isvatten. Sparrisarna höll sig faktiskt fräscha i hela 10 dagar.

Jag har testat flera olika aktörer som levererar ekologiska grönsaker eller matkassar hem och jag har inte blivit besviken någon gång. Alltid gott och jag har heller inte behövt slänga dåliga och vissna varor. Om man inte kan odla alla sina grönsaker själv, helst i soligt och varmt klimat så är det här bästa sättet att få välsmakande goda grönsaker som man kan ha kontroll på hur och var de har odlats och under vilka förhållande de har odlats och transporterats.

8 skäl att få grönt och matkasse hem

  1. Vardagsinspiration, vare sig du väljer att prenumerera eller väljer enstaka köp
  2. Du bidrar till minskat matsvinn (du använder allt du köper) = bra för miljön
  3. Färre spontanköp och besök i mataffär = bra för ekonomin, och extra bra nu när vi lever i en pandemin
  4. Hjälp att hitta rätt, när du eller någon i ditt hushåll är nybliven i en diet t ex vegan
  5. Hög kvalité på råvaror = godare smak och du slipper slänga vissna och dåliga varor
  6. Lättare att hålla koll på ursprung, hur produkterna har odlats eller framställts, transporterats mm
  7. Du äter i säsong = bra för klimatet och plånboken
  8. Det finns alternativ som passar alla vare sig du vill utmana dig att vara kreativ med en mixad låda eller vara bekväm och prenumerera på en kasse. Det finns mängder av special kassar och lådor numera för olika livsstilar, hushåll och humör. Dessutom finns det mängder av tillval att göra.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.