Frossa i kräftor – taco, risotto, soppa, vårrullar och sallad med kräftor

Nu när det är säsong för kräftor så vill jag passa på att frossa! Jag gillar att äta kräftor på kräftskiva, men det räcker med en gång per säsong. Sen får jag nog av av att skala och kladda, då tillagar jag istället olika rätter med kräftor som passar både till vardags och till fest. Här kommer massa härliga recept med kräftor som risotto, sallad, soppa, taco …

Kräftrisotto med västerbottenost

Värm 1 liter fisk- eller grönsaksbuljong, som får stå i sin kastrull och småputtra på svag värme under hela tillagningen.

Fräs 2 finhackade schalottenlökar mjuka i rikligt med olivolja i en tjockbottnad kastrull på låg värme, höj värmen något och tillsätt tillsätt 3 dl aborioris, låt fräsa några minuter för att sen hälla på 2 dl vitt vin och koka tills vinet har ångat bort. Rör hela tiden för en risotto måste man passa. Nu är det dags att lite i taget tillsätta buljongen, sluta inte att röra. Hemligheten med risotto är att den ska vara lösare än man tror och riset ska ha en liten kärna kvar som ger tuggmotstånd. Det brukar ta ca 20 minuter för risotton att bli perfekt.
Tag kastrullen från plattan och vänd ner 2 dl riven västerbottenost (eller annan lagrad ost) och ca 1 msk olivolja samt skalade kräftstjärtar ( ca 1 kg med skal). Avsluta med att strö över mer riven ost

Taco med kräftor

Skala ca 15-20 kräftstjärtar (eller använd färdigskalade). Blanda en mogen färsk mango skuren i mindre biter, 2 avokado skurna i stora bitar, 1 finhackad röd chili, 1 kruka hackad koriander (spar några fina blad till garnering).

Gör en dressing på 1/2 pressad lime, 1 msk olivolja, 1/2 tsk honung, några nypor flingsalt och nymald svartpeppar. Blanda alla ingredienser med dressingen. Sen är det bara att lägga blandningen i tacoskal. Njut av den här suveräna kombination på två av våra mest folkkära rätter i en smarrig hybrid.

Ceasarsallad med kräftor

Här har vi bytt ut ut parmesanosten mot västerbottenost, och kyckling mot kräftor i en klassiska Ceasarsallad.

Gör dressingen så här:

Koka upp vatten och lägg i ett ägg som får koka exakt 3 minuter. Gröp ur hela ägget och lägg i hög, smal behållare. Tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger, 4 grovt hackade sardeller, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk worcestersås, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 dl hackad gräslök. Pressa i lite citronsaft, lite salt och nymald svartpeppar. Mixa allt med en mixerstav och ringla ned 1-1/2 dl rapsolja (lite i taget) samtidigt som du fortsätter mixa till en majonäskonsistens. Blanda slutligen i 1 dl riven lagrad ost t ex västerbotten- eller prästost. Tillsätt lite vatten om du vill ha såsen lösare.

Under tiden koka 4 ägg i ca 5 minuter, skala 1 kg färska eller frysta tinade kräftor. Jag fuskade med kräftstjärtar i lake denna gång.

Blanda dressingen med 1- 2 huvuden romansallad riven i mindre bitar och de rensade kräftorna. Lägg upp på fat eller tallrikar och garnera med ägghalvor och några kvistar dill. Sommarrullar med kräftor

Sommarrullar med kräftor

Här kommer inspirationen från vietnamesiska färska vårrullar.

De är lite pyssligt att göra men det är är en supermysig rätt att laga tillsammans. Rullarna behöver inte bli helt perfekta, man gör så gott man kan. Smaken är som vanligt huvudsaken.

Börja med att göra en het och god dippsås:

Blanda 2 msk soya, 4 msk risvinäger, 2 msk fisksås, 1 finhackad chili, 1 msk Gochujang (koreansk chilipasta) eller sambal oelek och 1 tsk honung.

Skala ca 18 kräftor, eller använd skalade kräftstjärtar

Koka glasnudlar så här; häll kokande vatten på glasnudlarna, och låt dra i tre minuter, spola sedan med iskallt vatten, klart!

Skär 1/2 gurka, 1 mogen mango, 2 salladslökar, 2 avokado i stavar, bitar eller strimlor. Hacka 1 par dl örter som t ex dill, gräslök, koriander, thaibasilika.

Blötlägg ett rispapper i taget ca 20-30 sekunder, det ska bli lite mjukt och följsamt.

Ta upp rispappret och lägg fyllningen lite längre ned än mitten på rispappret, vik nedre kanten över fyllningen och vik sedan in sidorna, rulla ihop till en tight rulle.

Lägg rullarna på en fuktig handduk vartefter de blir klara. Rullarna får inte nudda varandra, då klibbar de ihop och fastnar. En smart variant är annars att lägga varje rulle i ett salladsblad (gärna gem- eller hjärtsallad) när de är klara. De är både snyggt, klibbar inte ihop och gör det enkelt att äta.

Soppa på kräftskal

Att ta tillvar på kräftskalet efter en kräftskiva är ett av de bästa sättet som finns på att minska matsvinn. Skal som annars bara skulle slängas kan förvandlas till en ljuvligt god kräftsoppa en annan dag. Om du inte orkar ta till vara på skalen direkt eller senast nästa dag så lägg skalen i en plastpåse och frys in dem. Sen kan du ta fram när det passar dig göra en fantastisk fond till en lyxig kräftsoppa.

Så här gör du en fond på kräftskal:

Fräs kräftskalen med förslagsvis bitar av lök, vitlök, fänkål, morötter, ett par matskedar tomatpuré i smör. Krydda med cayennepeppar, salt och svartpeppar. Späd med vatten, ha ev i en tärning hummer- eller fiskbuljong. Slå på en skvätt sherry, konjak eller vitt vin och låt det puttra tills vätskan har reducerat. Slå på 5 dl vatten och låt sjuda i ytterligare 15 minuter. Sila av kräftfonden och du har nu en perfekt bas.

Använd fonden till soppa:

Tillsätt 2, 5 dl grädde och koka upp. Smaka av med salt och vitpeppar. Om du vill att soppan ska bil härligt skummig så kan man mixa soppan med en mixerstav. Garnera gärna soppan med en kräftstjärt eller klo, lite hackad gräslök eller lite krondill. Servera med gott bröd och njut.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.