Perfekt och hållbar avokado – recept och tips

Det här är allt du behöver till en riktigt god guacamole.

Jag älskar en riktigt perfekt avokado, det är bland det godaste som finns. Det är få råvaror som innehåller så mycket näring och goda egenskaper. Avokado förgyller vilken sallad som helst, är mättande på en smörgås, perfekt som mellanmål. Den är även supergod att fritera eller grilla.

Men avokado kan i värsta fall vara en frukt (ja det är faktiskt en frukt och inte en grönsak) som är dålig för vår planet, övermogen är den dessutom trådig och inte god alls.

Det är svårt att hitta avokados som är närodlade, men det går att hitta riktigt hållbara och medvetna val. Det finns faktiskt avokados som är rättvist odlade och där man inte har slösat på planetens vattenresurser. Här kommer lite tips och trix på hur du kan tänka om du också älskar smaken av avokado och gillar dess nyttiga egenskaper. Det är få råvaror som slår avokado när det gäller många och bra vitaminer, antioxidanter och omättade fetter.

Problemet med avokado kan vara att det går åt alldeles för mycket vatten när man odlar, vilket är en katastrof för vår planet. Men om man köper avokado från t ex Spanien eller Portugal där man vattnar med vatten från egna brunnar så är det ett bättre val och mer klimatsmart än både kött eller mandlar. Avokado från länder som t ex Peru där man slösat på jordens vattenresurser bör man förstås undvika.

♥ Jag köper mina avokado på nätet, ofta från fresh.land men det finns även andra näthandlar där man kan se hela kedjan, varifrån produkterna kommer och var och hur de har odlats och transporterats mm.

I snart ett år har jag köpt och fått avokado hemlevererat, och jag har inte behövt slänga en enda avokado!!! Till skillnad från när man köper i butik. Vågar knappt tänka på hur många som inte går att sälja överhuvudtaget eller dåliga köp som får slängas i hushållen.

♥ När min låda har levererats utanför dörren så förvar jag de flesta i kylen, och plockar successivt fram ett par i taget som får mogna i rumstemperatur.

♥ Vill man få dem att mogna lite snabbare så lägg dom i en skål med tomater eller äpplen. På så sätt kan man alltid ha tillgång till perfekta avokados.

Ett tips när du handlar avokado är att pilla bort den lilla knoppen, den ska vara hyfsat lätt att få bort och lämna ett ljusgrönt hål (se bild). Är det mörkt i hålet så är den övermogen och får duga till guacamole.

Godaste guacamolen:

Blanda 3 mogna avokados med en gaffel för bästa konsistens mixer blir inte alls lika bra) tillsätt 1 finhackad chili, saften av 1/2 lime, rikligt med hackad färsk koriander, 1 grovt hacka tomat utan skal och kärnor. Smaka av med salt och peppar. Så här skalar man en tomat på ett par sekunder: Skär ett kryss i tomatens skal, doppa ned i kokande vatten några sekunder, sen är det bara att dra av skalet, som nästan faller av av sig själv.

Kyckling och guacamole på rågbröd.

Använd som dipp, till taco som tillbehör/sås till det mesta. Eller på en macka med kyckling eller bacon, mums.

Jag delar avokadon i fyra klyftor, är den mogen är det då bara att dra bort skalet. Om avokadon är snäppet för hård kan den ändå vara god men man får dela den i mindre klyftor för att enkelt dra bort skalet.

Grillad avokado med ceviche

Släng på lite avokado på gallret när du ska grilla. Som ett tillbehör eller som starter toppad med ceviche på räkor mm.

I mina Vietnamesiska sommarrullar har jag alltid avokado, glasnudlar, salladslök, mynta koriander, thaibasilika, sen fyller man på med det man har som böngroddar, räkor, kyckling, lax, sallad. Packa in i rispapper och dippa i ett par olika såser.

Tatar på salmalax och avokado med asiatiska smaker:

Det är en av mina paradrätter när det kommer till förrätter. Här har jag gjort en variant som en matigare mellanrätt. Hacka salmalax, avokado och gurka (utan skal och kärnor). Gör en vinägrett på soya, lite wasabi och lite saft från lime. Blanda lite av vinägretten med laxhacket. Fördela laxhacket i små skålar, tryck till ordentligt så hacket fyller formen. Täck med plast och ställ i kylen om du inte ska äta direkt. Jag bjöd på salsa av mango (fryst går jättebra), hackad chili, edamebönor, avokado, salladslök och småbladig ruccola. Blanda olivolja, honung, citronsaft och ev vitlök och rör ner i salsan. Lägg en tatar på varje tallrik, ringla över lite mer av vinägretten, salsan serverar jag i blad av gemsallad. Toppa med blad från färsk koriander. Friterade rispapper blir pricken över i. Varför inte passa på att fritera en klyfta pankopanerad avokado till var och en när man ändå håller på. Servera enbart laxtataren som en förrätt eller som här en mellanrätt eller lyxig lunch.

Lyxig avokadomacka!

Använd surdegsbröd bakat på råg eller som här på havre. Rikligt med avokado, små fina tomater, caesardressing och en skiva stekt  bacon som pålägg gör den här mackan perfekt som lunch, middag eller supé.

Perfekt i sushi, sashimi

Sushihjärtan med avokado och lax som jag gjorde till Alla hjärtans dag.

♥ Avokado är ett av de mest nyttiga du kan äta och ljuvligt gott, men se till att köpa avokado som har vattnats från egna brunnar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.