Kronärtskocka är så himla gott och jag kan för mitt liv inte förstå varför jag äter det så sällan. Smaken är helt enkelt ljuvlig. De är lite pilliga att äta men precis som med tex skaldjur så är det värt besväret. Numera finns det kronärtskockor i butiken året runt. I Italien är det vanligt med kronärtskocka i alla möjliga goda varianter och italienarna är världsledande på att producera kronärtskockor, följt av Egypten och på tredje plats kommer Spanien.
Det ska tydligen vara lätt att odla egna och då är skördesäsongen från juli (i bästa fall) till oktober. För mig gick det tyvärr inte så bra när jag försökte odla egna i pallkrage. Jag fick jättestora och sagolikt vackra tistelliknade plantor – men tyvärr inte en ända kocka.
Det finns både stora gröna kronärtskockor som är den vanligaste sorten. Dessa kokar man och äter med smör eller vinägrett. Superenkelt, men koktiden är ca 45-60 minuter beroende på storlek och man behöver en ganska stor kastrull om man ska koka flera.
Den mindre lite långsmalare varianten som går mot lila i färgen är väldigt god att ugnsbaka.
Så här kokar och äter man den stora gröna:
Skär bort stammen och de nedersta bladen och skär eller klipp bort topparna av bladen. Koka kockan hel i lättsaltat vatten i 45-60 minuter. Kolla om den är klar genom att känna att bladen lossnar lätt. Lägg på hushållspapper och låt dem rinna av.
Så här äter man den:
När du ska äta så tar man blad efter blad som doppas i smör ev smaksatt med citron och salt, och sen stoppar du halva bladet i munnen och drar med tänderna av det goda ”köttet” som sitter i bladet. När det bara är de minsta bladen kvar utan något att äta på avlägsnar du dem och ”skägget” som tittat fram. Nu har du kommit till hjärtat på kronärtskockan! Juvelen på kronan kan man säga. Ät hjärtat med kniv och gaffel och njut!
Ugnsbaka den mindre varianten:
Värm ugnen till 200°. Skär av toppen på kockan och halvera kronärtskockorna på längden Använd sedan en sked eller fingrarna för att ta bort det oätliga skägget och några av de minsta bladen (se bilden ovan).
Lägg sedan de ansade halvorna i en ugnssäker form. Ringla över citronsaft och riven eller finhackad vitlök och salta. Hyvla med en osthyvel en liten skiva smör och lägg på varje halva. (Det går alldeles utmärkt att även lägga på lite riven ost efter halva tiden om så önskas). Baka i ugnen tills bladen börjar släppa, ca 40 min.
De ugnsbakade är goda att äta som en förrätt med lite dippsås eller aioli, men funkar också som ett smarrigt tillbehör till det mesta. Ugnsbakade halverade kronärtskockor passar utmärkt i sallader, som min goda quinoasallad med kronärtskocka och getost.
Quinoasallad med ugnsbakad kronärtskocka:
Ställ in en liten ugnsform med någon dryg näve cocktailtomater, olivolja och flingsalt i ugnen samtidigt som du bakar kockorna, ta ut dem efter 30 minuter. Koka 4 portioner quinoa enligt förpackningen. Blanda 3 msk olivolja, 2 tsk balsamvinäger, 1/2 tsk honung, 1/2 tsk citronsaft, salt och peppar.
Låt quinoan svalna något och blanda sedan quinoa, 65 g salladsblad eller babyspenat, 1/2 gurka i bitar och lite tunt skivad rödlök med dressingen i en skål. Fördela de ugnsbakade kronärtskockorna, 150 g getost i bitar och 1/2 dl rostade pinjenötter över salladen.
