Pastasallad kan vara hur tråkigt som helst, särskilt på lunchrestauranger. Troligen för att pasta är en relativt billig ingrediens och därför får man mest pasta på tallriken.
Men gör man egen och är generös med goda grejer i salladen så kan det bli hur gott som helst. Kanske den allra bästa sommarmaten som passar närsomhelst. På en buffé, på knytkalas och helt perfekt i picknick korgen
Den här salladen har jag lagat varje sommar i åratal, även om den har förändrats lite med åren.
Men jag har alltid använt mig av Fusilli, små pasta skruvar, som är bra på att suga åt sig av det såsiga. Jag är personligen inte förtjust i tjocka stora pastasorter. Men ta den sort du gillar bäst.
Till 4-6 personer:
Dressingen till den här salladen är busenkel jag använder mig av en burk röd pesto gjord på paprika, som jag blandar med 1/2 dl olivolja, salt och peppar.
Koka 400 g pasta enl förpackning, häll av vattnet (men spara 1/2 dl pastavatten) och häll tillbaka pastan i kastrullen.
Späd ev dressingen med lite av det sparade pastavattnet.
Blanda ned dressingen i pastakastrullen och rör om.
Häll ned 1 burk strimlade soltorkade tomater.
Rosta en påse pinjenötter i en torr stekpanna.
Skär 1 zucchini i bitar och stek dem lätt i olivolja och salt, ställ åt sidan.
Stek 3 pkt halloumi, skurna i bitar på medelvärme i en stekpanna med lite olja. Stek tills bitarna är gyllene. Det kan låta mycket med 3 pkt halloumi, men det är just att vara generös med det goda som är hemligheten med en lyckad pastasallad.
I en stor skål fördelar du 150 g salladsblad eller isbergssallad rivet i småbitar, zucchinin, halloumin och pastan.
Toppa med rostade pinjenötter, lite hyvlad Parmigiano Reggiano och några basilikablad.
Sen är det ju bara att experimentera och lägga till något annat som tex oliver, färska tomater eller kyckling. Eller använd grön pesto.
Den här salladen är perfekt om man är många, det är bara att dubbla eller tredubbla receptet. Och den smakar allra bäst utomhus!